Zdrowy i pożywny krem warzywny. Charakteru nadają mu przyprawy, a zwłaszcza oliwa z chilli.
Zupa dzięki nim ma pazur. Można jeść ją samodzielnie lub posypaną małymi grzaneczkami lub prażonymi pestkami dyni. Świetnie się mrozi, więc można zachować ją na inny dzień.
Składniki:
- 7 marchewek
- 2 pietruszki korzeniowe
- 1 żółta papryka
- 0,5 kg dyni
- 0,5l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z chilli
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- dowolne kiełki
Marchewki, pietruszki i dynię obieramy.
Naczynie żaroodporne lub blachę wykładamy folia aluminiową, wkładamy obrane warzywa oraz paprykę. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą oraz pieprzem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut, aż warzywa będą miękkie.
Paprykę zawijamy w woreczek foliowy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie skórka powinna ładnie odejść.
Wszystkie warzywa blendujemy z bulionem na gładko. Krem będzie na pewno gęsty, więc rozrzedzamy go wodą.
Zupę zagotowujemy, dodając mielony czosnek, kmin, paprykę, sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy oliwę z chilli. Próbujemy i doprawiamy ewentualnie powyższymi przyprawami do smaku.
Zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy kiełkami.
Wygląda bardzo ładnie kolorowo, w sam raz zupa na jesienne chłody, pewnie bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuń