środa, 28 grudnia 2016

Sałatka z serem pleśniowym i granatem



Szybkościowa lekka sałatka, gdy jesteśmy bardzo głodni i mamy ochotę na coś słonego, coś ostrego i słodkiego jednocześnie. Wystarczy parę minut i danie gotowe! Aby sałatka była bardziej sycąca podajemy ją z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa skropionymi oliwą z oliwek.
Taka sałatka sprawdzi się również na przyjęciu. Może zrobicie na Sylwestra?


Składniki na 2 porcje:
  • 3 szkl. rukoli
  • 100g sera pleśniowego typu rokpol
  • 1 gruszka
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 4 łyżki ziaren granatu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Rukolę opłukujemy, osuszamy i odcinamy ogonki jeśli są zbyt długie.
Gruszkę myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę.
Ser pleśniowy również kroimy w kostkę.
Składniki mieszamy w misce wraz z żurawiną i ziarnami granatu. Oliwę mieszamy z sokiem z limonki, polewamy sałatkę. Posypujemy obficie grubo mielonym pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.