Szybkościowa lekka sałatka, gdy jesteśmy bardzo głodni i mamy ochotę na coś słonego, coś ostrego i słodkiego jednocześnie. Wystarczy parę minut i danie gotowe! Aby sałatka była bardziej sycąca podajemy ją z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa skropionymi oliwą z oliwek.
Taka sałatka sprawdzi się również na przyjęciu. Może zrobicie na Sylwestra?
Składniki na 2 porcje:
- 3 szkl. rukoli
- 100g sera pleśniowego typu rokpol
- 1 gruszka
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 4 łyżki ziaren granatu
- 1 łyżka soku z limonki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
Rukolę opłukujemy, osuszamy i odcinamy ogonki jeśli są zbyt długie.
Gruszkę myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę.
Ser pleśniowy również kroimy w kostkę.
Składniki mieszamy w misce wraz z żurawiną i ziarnami granatu. Oliwę mieszamy z sokiem z limonki, polewamy sałatkę. Posypujemy obficie grubo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz