czwartek, 27 lipca 2017

Bigos z młodej kapusty



Prawdziwie letnie danie. Młoda kapusta, pachnące świeże papryki... Taki bigos smakuje zupełnie inaczej niż ten bigos tradycyjny. Tamten z kiszoną kapustą jest ciężkostrawny i gotuje się go znacznie dłużej. W przypadku bigosu z młodej kapusty jest dokładnie odwrotnie. Polecam!


Składniki:
  • 1 mała młoda kapusta
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 60 dag pieczarek
  • 2 kiełbasy zwyczajne
  • 3 łyżki passaty lub ketchupu
  • sól
  • pieprz

Kapustę obieramy z nieładnych liści, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wycinamy głąb,  a resztę kapusty szatkujemy. Do dużego garnka wrzucamy kapustę i zalewamy ją 2-3 szklankami wody, tak, aby kapusta się nie przypaliła podczas gotowania.
Papryki myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy na małe kawałki i dodajemy do kapusty.
Pieczarki opłukujemy i kroimy w mniejsze kawałki, kiełbasę kroimy w półplasterki. Składniki dodajemy do bigosu. Dodajemy passatę i doprawiamy łyżeczką soli i pieprzem. Gotujemy, aż składniki zmiękną, zmienią kolor, a w całej kuchni będzie pięknie pachnieć. Mieszamy, kontrolując ilość wody w garnku.
Bigos gotujemy około godziny, ewentualnie jeszcze doprawiamy.
I jak to bigos, im więcej odgrzewany tym lepszy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.