Aromatyczny sycący omlet, świetny na każdą porę dnia. Niby zwykły omlet, ale jednak nie taki zwykły.
O pełnym smaku, lekko ziołowym, z szynką parmeńską i czosnkiem. A całości dopełnia parmezan.
Pycha!
Składniki na 1 porcję:
- 3jajka
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki mięty
- 3 gałązki tymianku
- 3 łyżki startego parmezanu / grana padano
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka masła
Jajka roztrzepujemy w misce.
Szynkę kroimy w kostkę, podsmażamy szybko na oleju, aż zacznie się zwijać i skwierczeć. Dodajemy masło i posiekany czosnek, dalej podsmażamy. Dodajemy listki ziół. Wlewamy roztrzepane jajka, łopatką mieszamy całość, aby szynka, czosnek i zioła połączyły się z jajkami. Posypujemy równomiernie całość parmezanem i smażymy kilka minut na średnim ogniu, aż omlet się zetnie. Podważamy szpatułką omleta i zsuwamy na talerz.
Podajemy z pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz