Pyszny, lekki i orzeźwiający deser. Wygląda niepozornie, a kryje w sobie tyle smaku! Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, aby mus zdążył stężeć. Kruche ciasto, kwaskowy mus, lekkość śmietany i chrupkość bezy. Do tego tylko mrożona kawa i mamy deser doskonały!
Przepyszny!
Składniki:
ciasto
- 200g mąki
- 100g masła
- cukru
- 2 żółtka
- 1 kopiasta łyżka gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina masła i maki do wysmarowania foremek
mus agrestowy
- 250g zielonego agrestu
- 0,5szkl.cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
kokosanka
- 100g wiórków kokosowych
- 2 białka
- 100g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Szczypta soli
śmietana
- 200ml śmietany kremówki
- 1,5 łyżki cukru pudru
Z mąki, masła, cukru, śmietany,
proszku do pieczenia oraz 2 żółtek zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy
je na pol godziny do lodówki.
Foremki do tartaletek smarujemy
masłem i oprószamy maka. Ciasto rozwałkowujemy na grubość palca i
wycinamy kola. Wylepiamy tartaletki i nakłuwamy je gęsto widelcem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy tartaletki na około 15-20 minut. Gdy się zezłocą będą gotowe.
Białka ubijamy ze szczyptą soli,
następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier. Gdy masa będzie gęsta i
lśniąca, wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz wlewamy sok z cytryny.
Miksujemy.
Następnie dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy całość szpatułką.
Na papierze do pieczenia wyciskamy
tyle bez ile mamy tartaletek. Wkładamy bezy do piekarnika nagrzanego do
180 stopni i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni.
Suszymy bezy około 30-40 minut. Sprawdzamy w międzyczasie,
piekarnik wyłączamy gdy bezy osiągną pożądaną przez nas konsystencje.
Agrest opłukujemy, odcinamy
końcówki. Owoce umieszczamy w garnuszku, zasypujemy cukrem i zalewamy
1/3 szklanki wody. Gotujemy około 15-20 minut, mieszając. Po tym czasie
agrest w większości się rozpadnie, pozostałości rozduszamy,
a następnie przecieramy całość przez sito i ponownie podgrzewamy wraz z
żelatyną. Podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Tartaletki napełniamy musem agrestowym i wstawiamy do lodówki.
Gdy mus agrestowy stężeje, składamy deser.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy na mus agrestowy, przykrywamy bezą.
Smacznego!
Ładnie podane.
OdpowiedzUsuń