sobota, 1 lipca 2017

Tartaletki z agrestem i kokosanką




Pyszny, lekki i orzeźwiający deser. Wygląda niepozornie, a kryje w sobie tyle smaku! Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, aby mus zdążył stężeć. Kruche ciasto, kwaskowy mus, lekkość śmietany i chrupkość bezy. Do tego tylko mrożona kawa i mamy deser doskonały!
Przepyszny!
 
Składniki:
 
ciasto
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • cukru
  • 2 żółtka
  • 1 kopiasta łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina masła i maki do wysmarowania foremek
 
mus agrestowy
  • 250g zielonego agrestu
  • 0,5szkl.cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
 
kokosanka 
  • 100g wiórków kokosowych 
  • 2 białka
  • 100g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Szczypta soli
 
śmietana
  • 200ml śmietany kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
 
Z mąki, masła, cukru, śmietany, proszku do pieczenia oraz 2 żółtek zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy je na pol godziny do lodówki.
Foremki do tartaletek smarujemy masłem i oprószamy maka. Ciasto rozwałkowujemy na grubość palca i wycinamy kola. Wylepiamy tartaletki i nakłuwamy je gęsto widelcem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy tartaletki na około 15-20 minut. Gdy się zezłocą będą gotowe.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca, wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz wlewamy sok z cytryny. Miksujemy.
Następnie dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy całość szpatułką.
Na papierze do pieczenia wyciskamy tyle bez ile mamy tartaletek. Wkładamy bezy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Suszymy bezy około 30-40 minut. Sprawdzamy w międzyczasie, piekarnik wyłączamy gdy bezy osiągną pożądaną przez nas konsystencje.
Agrest opłukujemy, odcinamy końcówki. Owoce umieszczamy w garnuszku, zasypujemy cukrem i zalewamy 1/3 szklanki wody. Gotujemy około 15-20 minut, mieszając. Po tym czasie agrest w większości się rozpadnie, pozostałości rozduszamy, a następnie przecieramy całość przez sito i ponownie podgrzewamy wraz z żelatyną. Podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.  Odstawiamy w chłodne miejsce.
Tartaletki napełniamy musem agrestowym i wstawiamy do lodówki.
Gdy mus agrestowy stężeje, składamy deser.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy na mus agrestowy, przykrywamy bezą.
Smacznego!
 
 

1 komentarz: