Szybkościowy omlet śniadaniowy. Lekki, puszysty i bardzo sycący. U mnie w środku serek kozi i pomidory, ale świetnie sprawdziłby się wędzony łosoś, kiszone ogórki z cebulą lub też sera feta i czarne oliwki.
Możliwości jest bez liku!
Składniki na 1 dużą porcję:
- 3 jajka
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 mały pomidor
- 3 łyżki serka koziego
- listki bazylii
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Jajka roztrzepujemy w miseczce, lekko ubijamy. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, dosypujemy posiekany koperek.
Na patelni z gładkim dnem rozpuszczamy masło klarowane i wlewamy jajka. Smażymy na średnim ogniu.
Gdy od góry będzie już prawie ścięty, układamy na połowie omleta plasterki pomidorów, kawałki koziego serka i listki bazylii. Składamy omleta na pół, zmniejszamy gaz i smażymy około minuty, aż ser się rozpuści.
Podajemy.
Smacznego!
Kozi ser kocham! Taki pyszny a niedoceniany.
OdpowiedzUsuńI idealna alternatywa dla osób, które mają "niezdrowe problemy" po krowim mleku.!
Dokładnie tak, ja też go uwielbiam, doprawi każdą potrawę! Mleko kozie mi nie smakuje, ale sery są cudowne :)
OdpowiedzUsuń