sobota, 26 sierpnia 2017

Omlet z kozim serem



Szybkościowy omlet śniadaniowy. Lekki, puszysty i bardzo sycący. U mnie w środku serek kozi i pomidory, ale świetnie sprawdziłby się wędzony łosoś, kiszone ogórki z cebulą lub też sera feta i czarne oliwki.
Możliwości jest bez liku!

Składniki na 1 dużą porcję:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 mały pomidor
  • 3 łyżki serka koziego
  • listki bazylii 
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Jajka roztrzepujemy w miseczce, lekko ubijamy. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, dosypujemy posiekany koperek.
Na patelni z gładkim dnem rozpuszczamy masło klarowane i wlewamy jajka. Smażymy na średnim ogniu.
Gdy od góry będzie już prawie ścięty, układamy na połowie omleta plasterki pomidorów, kawałki koziego serka i listki bazylii. Składamy omleta na pół, zmniejszamy gaz i smażymy około minuty, aż ser się rozpuści.
Podajemy.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Kozi ser kocham! Taki pyszny a niedoceniany.
    I idealna alternatywa dla osób, które mają "niezdrowe problemy" po krowim mleku.!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie tak, ja też go uwielbiam, doprawi każdą potrawę! Mleko kozie mi nie smakuje, ale sery są cudowne :)

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.