Składniki na 2 duże porcje:
- 0,5kg śliwek węgierek lub łowickich
- 50g masła
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki ciemnego cukru muscovado
- 2 łyżki mąki żytniej razowej
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 duże szczypty cynamonu
- masło do wysmarowania foremek
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni ( termoobieg).
Żaroodporne foremki smarujemy masłem. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Owoce układamy na dnie foremki. Brązowy cukier mieszamy z 2 szczyptami cynamonu i posypujemy tą mieszanką śliwki.
W misce umieszczamy masło, płatki owsiane, mąkę, cukier muscovado, połowę płatków migdałowych oraz szczyptę cynamonu. Zagniatamy kruszonkę. Posypujemy owoce. Na wierzchu posypujemy resztą płatków migdałowych.
Śliwki pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 20-25 minut. Płatki migdałów powinny się zrumienić, a śliwki powinny puścić sok i bulgotać.
Ostrożnie wyjmujemy naczynia z piekarnika ( pamiętamy o rękawicach!) i odstawiamy na ok. 10-15 minut, aby się nie poparzyć gorącym deserem.
Można podawać z jogurtem lub z bitą śmietaną, jeśli nie liczymy kalorii.
Rady: Jeśli śliwki są bardzo słodkie, można pominąć brązowy cukier lub zmniejszyć jego ilość.
Zamiast płatków migdałowych można użyć orzechów laskowych, drobno posiekanych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz