sobota, 30 marca 2013

Pasztet z sosem borówkowo-chrzanowym

Nie we wszystkich domach tradycją wielkanocną jest pieczenie pasztetu. Pewnie niektórym wydaje się, że to strasznie pracochłonne i kosztowne, ale wcale tak nie jest. Polecam.

Składniki:

  • 75 dag szynki wieprzowej, karkówki lub łopatki
  • 20 dag wątróbki
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 100g boczku w plastrach
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny mielony
  • 1 słoik borówek
  • 4 łyżki ostrego chrzanu
  • 100 ml śmietany 12%
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny

Szynkę, wątróbkę oraz boczek w kawałku myjemy, osuszamy i wykrawamy tłuste części. Odkrawamy skórkę z boczku. Mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa na małych oczkach. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką, dodajemy jajka. Dokładnie mieszamy.
Podłużną formę wykładamy plastrami boczku, wykładamy masę mięsną. Blaszkę wkładamy do głębszej większej blachy albo dużego żaroodpornego naczynia. Naczynie wypełniamy gorącą wodą. Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni. Formę z keksem przykrywamy pokrywką i pieczemy około 90 min. W połowie pieczenia zdejmujemy pokrywkę. Pasztet jest gotowy gdy ma brązową skórkę.
Upieczony ostudzony pasztet wyjmujemy z formy. Przechowujemy w lodówce.
Przygotowujemy sos borówkowo- chrzanowy do pasztetu.
Mieszamy borówki z chrzanem i śmietaną. Doprawiamy cukrem i sokiem z cytryny. Jeśli sos wyda się wam za gęsty można dodać jeszcze trochę śmietany.
Podajemy na zimno z pasztetem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.