niedziela, 18 listopada 2018

Zupa krem z topinamburu i pietruszki



Dla większości topinambur jawi się prawdopodobnie jako dość zagadkowe warzywo. Małe, powykręcane bulwy, trochę przypominające ziemniaka.
W smaku lekko słodkawy, przypomina trochę skrzyżowanie selera, pietruszki korzeniowej i szparagów. Świetnie sprawdza się jako puree, można robić z niego chipsy lub przyrządzać zupy kremy. Opcji bez liku!
Dziś proponuję prosty krem z kilkoma składnikami. Szybki i pyszny!

Składniki na 2 porcje:
  • 0,5kg topinamburu
  • 1 duża pietruszka ( korzeń)
  • 3 szkl.wody
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Warzywa korzeniowe myjemy,  obieramy i kroimy w plasterki.
W garnku rozgrzewamy olej i podduszamy posiekaną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojony czosnek.
Dusimy 2 minuty, często mieszając i pilnując, aby czosnek się nie przypalił.
Dodajemy pokrojone warzywa, dusimy chwilę, mieszając.
Następnie zalewamy wodą, dodajemy jeszcze trochę soli i gotujemy aż warzywa zmiękną.
Blendujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku.
Zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką i prażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.