Nie ma wigilii bez kapusty z grzybami. To połączenie smażonej ryby, ziemniaków i kapusty jest niepowtarzalne. Tak przygotowana kapusta świetnie sprawdzi się również jako farsz do pierogów, pasztecików czy kulebiaka. Ja nie wyobrażam sobie bez niej Świąt.
Składniki na 4 porcje:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 szkl. suszonych grzybków
- 2 łyżki masła
- 1-2 cebule
- pieprz, sól
- 2 łyżki masła
Grzybki zalewamy 0,5 litra gorącej wody i odstawiamy na 2 godziny. Następnie gotujemy w tej samej wodzie, co się moczyły. Ugotowane grzybki odcedzamy, a do wywaru wkładamy przepłukaną kapustę.
Gotujemy około 30 minut. W tym czasie drobno kroimy grzybki i cebulę. Cebulę podsmażamy na 2 łyżkach masła, doprawiamy solą i pieprzem. Do ugotowanej kapusty dodajemy grzybki i cebulę, doprawiamy pieprzem i mieszamy z 2 łyżkami masła. Gotujemy jeszcze chwilę. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz