środa, 31 marca 2021

Wielkanocne ciasto marchewkowe


Ciasto marchewkowe na Wielkanoc w Niemczech to tak samo jak nasza tradycyjna babka lub mazurek.
Nie jest to jednak typowe marchewkowe ciasto. Część mąki zastępujemy mielonymi orzechami i migdałami. Dzięki temu ciasto jest niesamowicie wilgotne, długo zachowuje świeżość i ma wspaniały smak i zapach. Gorąco zachęcam, jest przepyszne!

Składniki na formę o średnicy 26cm:

  • 450g marchewki
  • 200g mielonych migdałów
  • 200 mielonych orzechów laskowych
  • 150g drobnego cukru
  • 100g brązowego cukru
  • 50g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 50ml oleju 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia


Marchewkę myjemy, obieramy ucinamy końce i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.

Oddzielamy żółtka od białek. 5 białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Żółtka i jedno białko ubijamy z drobnym cukrem na kogel mogel, następnie dodajemy brązowy cukier, ponownie miksujemy parę minut. Dodajemy olej, sok i skórkę z pomarańczy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielone migdały i orzechy i startą marchewkę. Miksujemy kilka minut, aż składniki się dobrze połączą. Wyłączamy mikser i dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni z termoobiegiem. Formę natłuszczamy i delikatnie posypujemy odrobiną mąki lub bułki tartej. Wlewamy ciasto.

Ciasto pieczemy około 50 minut. Wystudzone dekorujemy lukrem, czekoladą lub nawet marcepanem czy masą cukrową, jeśli lubicie bardzo słodko.





1 komentarz:

  1. Najlepsze ciasto marchewkowe - nie tylko na święta! Zdrowe, bo marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.