Składniki na formę o średnicy 26cm:
- 450g marchewki
- 200g mielonych migdałów
- 200 mielonych orzechów laskowych
- 150g drobnego cukru
- 100g brązowego cukru
- 50g mąki pszennej
- 6 jajek
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- 50ml oleju
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Marchewkę myjemy, obieramy ucinamy końce i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
Oddzielamy żółtka od białek. 5 białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka i jedno białko ubijamy z drobnym cukrem na kogel mogel, następnie dodajemy brązowy cukier, ponownie miksujemy parę minut. Dodajemy olej, sok i skórkę z pomarańczy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielone migdały i orzechy i startą marchewkę. Miksujemy kilka minut, aż składniki się dobrze połączą. Wyłączamy mikser i dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni z termoobiegiem. Formę natłuszczamy i delikatnie posypujemy odrobiną mąki lub bułki tartej. Wlewamy ciasto.
Ciasto pieczemy około 50 minut. Wystudzone dekorujemy lukrem, czekoladą lub nawet marcepanem czy masą cukrową, jeśli lubicie bardzo słodko.
Najlepsze ciasto marchewkowe - nie tylko na święta! Zdrowe, bo marchewkowe :)
OdpowiedzUsuń