Składniki na tortownicę 24cm.
- 80g masła
- 200g ciastek oreo
- 700g twarogu
- 400ml kremówki
- 210g cukru
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 565g pulpy z marakui, najlepiej bez pestek
- 1 łyżka żelatyny
Ciasteczka kruszymy w malakserze. Masło roztapiamy i jeszcze ciepłym zalewamy pokruszone ciastka, mieszamy do połączenia się składników.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy ciastka z masłem i dobrze ugniatamy płaską szpatułką. Blachę schładzamy, aby masło się zestaliło.
Twaróg blendujemy z cukrem i śmietaną. Miksujemy następnie z jajkami, dodając je stopniowo. Na koniec wlewamy 310g pulpy z marakui, dodajemy mąkę. Miksujemy do połączenia.
Masę serową wylewamy na schłodzony spód.
Sernik pieczemy około 45min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Wierzch powinien być jasny, ale dobrze wypieczony.
Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Resztę pulpy podgrzewamy niezbyt mocno, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Uważamy, aby nie zagotować, ponieważ żelatyna straci właściwości żelujące.
Smarujemy polewą wierzch upieczonego sernika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz