Szyszki z preparowanego ryżu o smaku krówkowym lub kakaowym to smak dzieciństwa. Kiedyś były popularne i często spotykane tak jak wata cukrowa, prawdziwa bita śmietana w kubeczku czy inne smakołyki. Teraz na różnych festynach królują zupełnie inne słodkości, czasem trafi się tylko wata cukrowa. Swoją drogą waty nie znoszę, ulepek to okrutny, ale kojarzę go z dzieciństwem. Na szyszki natknęłam się kilkukrotnie w górach, nie smakowały jednak tak jak zapamiętałam.
Smak szyszek z tego przepisu kompletnie mnie zaskoczył, szukając inspiracji natknęłam się na przepis na batoniki z ryżu, recepturę jednak trochę zmodyfikowałam, ale efekt mnie naprawdę zadziwił. Odzyskałam mój smak z dzieciństwa! Szyszki są słodkie, ale uzależniające, dość powiedzieć, że mój mąż zjadł 1/3 blaszki na jeden raz :) U mnie szyszki mają kształt kwadratów, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyście uformowali prawdziwe szyszki!
Składniki na kwadratową blaszkę 20x20cm:
- 200g mlecznej czekolady
- 40g masła
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 75 g ryżu preparowanego
- 25g wiórków kokosowych
- 50 białej czekolady
- 50g deserowej czekolady ( ew. mlecznej)
Mleczną czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do garnuszka, dodajemy miód, masło i mleko i na średnim ogniu podgrzewamy, aż wszystko się ładnie rozpuści i uzyskamy gładką masę.
Do czekoladowej masy wsypujemy wiórki i ryż, całość dobrze mieszamy.
Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wyrównujemy łyżką.
Czekoladę mleczną i deserową osobno rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w tym celu umieszczamy metalową miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą. Uważamy, aby woda nie dotykała dna miseczki.
Rozpuszczoną mleczną czekoladą polewamy wygładzoną masę szyszkową, na to wylewamy rozpuszczoną białą czekoladę. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Następnie kroimy nożem na kwadraty. Jeśli chcemy otrzymać kształt szyszki nie wlewamy masy do formy tylko od razu formujemy owalne szyszki i odkładamy je na blaszkę do lodówki.
Też uwielbiam te szyszki z ryżu, pycha, warte zrobienia
OdpowiedzUsuń