Składniki:
- 1kg schabu
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 3/4 szkl. soku pomarańczowego
- 100g suszonych śliwek
- 1 szkl. białego wina półwytrawnego ew. półsłodkiego
- masło do wysmarowania
Schab myjemy i wycinamy tłuszcz. Czosnek przecieramy przez praskę. Nacieramy mięso czosnkiem, solą i pieprzem. Zalewamy sokiem pomarańczowym i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Mięso nakłuwamy ostrym nożem albo nacinamy wąską kieszeń. Do otworu wkładamy śliwki.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy mięso wraz z sokiem i pieczemy przez godzinę w 200 stopniach. W międzyczasie polewamy wytwarzającym się sosem. W połowie pieczenia dodajemy wino.
Upieczony schab odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy w plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz