niedziela, 2 czerwca 2013

Lazania z łososiem i szparagami

Sezon na szparagi trwa najlepsze. Nadszedł już czas, gdy zwykłe gotowane szparagi mi się przejadły i wymyślam coś innego. W swoich zbiorach dokopałam się do fajnego przepisu na lazanię ze szparagami.
Niestety źródła przepisu nie podam, bo wycięłam kiedyś tylko ten przepis z gazety i nie zachował się nigdzie tytuł pisma. Niemniej jednak warto skusić się na taka wariację szparagową.

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • 2 pomidory
  • 250g filetów z łososia
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietany 12% lub 18%
  • 12 płatów lasagne
  • 50g startego parmezanu
  • sok z 0,5 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła/ margaryny do wysmarowania formy

Płaty lasagne namaczamy w gorącej wodzie przez 3 minuty. Wyjmujemy i odkładamy na talerz. Ważne, aby nie nachodziły na siebie, ponieważ wtedy nam się posklejają. Szparagi obieramy, obcinamy zdrewniałe końce i gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Po ugotowaniu szparagów odlewamy jedna szklankę płynu.
Pomidory sparzamy wrzątkiem i po kilku minutach nacinamy skórkę,powinnam ładnie nam odejść. Pomidory kroimy w kostkę. Łososia myjemy, odcinamy skórę i kroimy go w poprzek na plastry .
Cebulę obieramy i drobno kroimy.Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cebulę.Gdy się zeszklą, dosypujemy mąkę i smażymy parę sekund do zbrązowienia zasmażki.  Wlewamy mleko i śmietanę, mieszamy. Masa powinna być jednolita. Dodajemy szklankę wody z gotowania szparagów, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Skrapiamy cytryną. Gotujemy 5 minut na małym ogniu.

Rozgrzewamy piekarnik do 180-200 stopni.
Formę żaroodporną smarujemy masłem. Wykładamy 3 płaty lasagne. Rozkładamy trochę szparagów i pomidorów, polewamy niewielką ilością sosu. Wykładamy kolejną warstwę lasagne. Układamy połowę łososia i zalewamy sosem. Ponownie układamy lasagne, łososia i zalewamy sosem. Na koniec układamy ostatnie płaty lasagne, resztę szparagów i pomidory. Zalewamy całość resztą sosu.Posypujemy parmezanem.
Zapiekamy 30 minut.

Rada: W moje formie żaroodpornej mieszczą się 3 płaty lasagne umieszczone obok siebie. Nie każdy ma w domu jednak taka sama formę, dlatego zalecam "przymierzenie" suchej lasagne do formy i sprawdzenie ile się mieści.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.