środa, 25 czerwca 2014

Placek z truskawkami



 Najlepszy placek jaki jadłam w życiu. Przepis na to ciasto znalazłam w moim magicznym zeszyciku, jednym z wielu. Już na początku podstawówki spisywałam co lepsze przepisy, tajne receptury od sąsiadki, wklejałam przepisy z gazet... Dziś kolekcjonuję książki kulinarne, mam ich spokojnie około setki.
Ale wracając do przepisu, zeszycik był z podstawówki, sądząc po piśmie. Nie mam pojęcia skąd go wzięłam, ale jest genialny. Pyszne maślane ciasto, lekkie jak puch, zatopione truskawki, duuużo truskawek.
Grzechem byłoby nie spróbować!

Składniki:
  • 1 masło
  • 1szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 kg truskawek
dodatkowo do kruszonki:
  • 0,5 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. cukru

3/4 kostki masła rozpuszczamy z cukrem i 7 łyżkami wody. Zagotowujemy i studzimy.
Oddzielamy żółtka od białek.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka, łączymy z wystudzoną masą.
Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy odrobiną tłuszczu i posypujemy bułką tartą lub mąką. Wylewamy ciasto, układamy na wierzchu owoce.
Z reszty masła, mąki i cukru zagniatamy grubą kruszonkę i posypujemy nią owoce.
Placek pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest gotowe, ewentualnie jeszcze chwilę dopiekamy.
Przestudzone kroimy na porcje.





3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie! Idealny, wakacyjny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam. Pyyyyyyyyyyszne Tylko jak dla mnie za dużo cukru i w cieście i w kruszonce :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciesze się, ze smakowało:), a proporcje cukru zawsze można dopasowac- sama zmniejszałam ilość cukru przy kolejnym pieczeniu, ale większość jest jednak słodkolubna, wiec podałam przepis podstawowy :)

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.