piątek, 22 sierpnia 2014

Placek wiśniowy



Nie przepadam za ciastem drożdżowym. Śmieję się,że to chyba jedna z niewielu słodkości, która może leżeć przed nosem i jest mi całkiem obojętna. Co najwyżej wyskrobię kruszonkę lub wydłubię owoc.
Serio, takie ciasto mogłoby dla mnie nie istnieć. Na moje nieszczęście niektórzy domownicy bardzo lubią takie ciasto. Ostatnio ugięłam się i zamiast wymyślać jakieś inne ciasta, zgodziłam się na ciasto drożdżowe.
Nie było to jednak ciasto drożdżowe, które wszyscy znamy- wysokie i puszyste.
O nie. Znalazłam przepis na niskie ciasto drożdżowe, które bardziej przypomina zwykły placek.
Dałam do tego dużo owoców, kruszonkę i.. takie ciasto mogłam zjeść:)

Składniki:
  • 20g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 200ml mleka
  • 375g mąki
  • 50g masła
  • 700g wiśni
  • 3 łyżki płatków migdałowych
kruszonka:
  • 50g masła
  • 100g cukru
  • 150g mąki

Mleko podgrzewamy, tak aby było ciepłe, ale nie gorące. Wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier i mąkę i trzepaczką mieszamy do uzyskania gęstej gładkiej konsystencji. Odstawiamy do wyrośnięcia w cieple.
Mąkę przesiewamy, dodajemy miękkie masło i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie.
Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i już na blasze rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
Wiśnie myjemy i drylujemy, osączamy z soku. Owoce układamy na cieście. Wyrabiamy kruszonkę i posypujemy nią ciasto.
Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut, aż brzegi się zarumienią.




1 komentarz:

  1. Jak ja takie ciasta uwielbiam, pychotka :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.