Składniki potrawy należą do kuchni azjatyckiej- ciekawa jestem czy takie danie jakiś Azjata zakwalifikowałby jako danie rodzime. Wszak nie smażymy mięsa tylko pieczemy. Tak jest zdrowiej i smaczniej. Nie słyszałam,żeby w kuchni azjatyckiej zaciągano sos śmietaną - mlekiem kokosowym owszem, ale to już inne smaki. Uznajmy, że danie koło kuchni azjatyckiej nieopodal stało:)
Sos, mimo dodatku chilli nie jest mocno pikantny, ale to oczywiście zależy jakiej odmiany papryczki użyjecie.Moja okazała się nadzwyczaj łagodna, a już szykowałam coś do popicia palącego gardła:)
Składniki na 2 porcje:
- 5 pałek kurczaka
- 0,5 pęczka dymki
- 1 czerwone chilli
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżka sosu worcester
- 2 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek oleju
- czarny pieprz
- 5 łyżek śmietany 18%
Nóżki myjemy i osuszamy, wkładamy do miski.
Dymkę i chilli myjemy, z chilli usuwamy nasiona, kroimy w drobniutkie plasterki. 2 łyżki posiekanej dymki odkładamy. Wsypujemy chilli i dymkę do nóżek, dodajemy ketchup, imbir, sos worcester i sojowy, doprawiamy czarnym pieprzem. Całość zalewamy olejem i dokładnie mieszamy. Miskę z marynatą wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Nóżki wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką.
Pieczemy 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
Gotowe danie posypujemy odłożoną dymką. Gorący sos z pieczenia mieszamy ze śmietanką i podajemy z nóżkami.
Smacznego!
Smakowite, i jak kolorowo wyglądają :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń