Dziś chciałabym zaprezentować wam nietypową przystawkę, bo na słodko. Słodka pomarańcza, cebula i oliwki to dla wielu może być dziwne połączenie, ale uwierzcie mi smakuje naprawdę nieźle.
Przystawka wygląda efektownie i elegancko, spokojnie możecie podać ją na przyjęciu lub kolacji.
Składniki na 2 porcje:
- 1 czerwona cebula
- 2 pomarańcze bez pestek
- 6 czarnych oliwek
- 2 łyżeczki łuskanych pestek słonecznika
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- listki świeżego oregano
Pomarańcze myjemy w gorącej wodzie i odcinamy skórkę. Obrany owoc kroimy w plasterki. Jeśli wycieknie trochę soku to go zostawiamy.Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki, skrapiamy sokiem z cytryny i ewentualnie sokiem pomarańczowym.Oliwki kroimy wzdłuż na pół.
Na talerzu układamy plasterki pomarańczy, krążki cebuli, posypujemy słonecznikiem, pokrojonymi oliwkami i skrapiamy oliwą. Posypujemy grubo świeżo mielonym pieprzem. Na koniec sypiemy listki oregano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz