czwartek, 23 października 2014

Przystawka z pomarańczy i czarnych oliwek


Dziś chciałabym zaprezentować wam nietypową przystawkę, bo na słodko. Słodka pomarańcza, cebula i oliwki to dla wielu może być dziwne połączenie, ale uwierzcie mi smakuje naprawdę nieźle.
Przystawka wygląda efektownie i elegancko, spokojnie możecie podać ją na przyjęciu lub kolacji.

Składniki na 2 porcje:
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomarańcze bez pestek
  • 6 czarnych oliwek
  • 2 łyżeczki łuskanych pestek słonecznika
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • listki świeżego oregano

Pomarańcze myjemy w gorącej wodzie i odcinamy skórkę. Obrany owoc kroimy w plasterki. Jeśli wycieknie trochę soku to go zostawiamy.Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki, skrapiamy sokiem z cytryny i ewentualnie sokiem pomarańczowym.Oliwki kroimy wzdłuż na pół.
Na talerzu układamy plasterki pomarańczy, krążki cebuli, posypujemy słonecznikiem, pokrojonymi oliwkami i skrapiamy oliwą. Posypujemy grubo świeżo mielonym pieprzem. Na koniec sypiemy listki oregano.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.