Taką zupę mogłabym jeść codziennie. Zachęcam do spróbowania!
Składniki:
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 pietruszka korzeniowa
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 szalotki lub ew. małe zwykłe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag twardego sera koziego
- 10 dag makaronu ryżowego typu tagliatelle
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 2 gałązki tymianku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 szkl. bulionu
- 1 garść liści bazylii
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy +2 do polania zupy
Marchewkę, seler i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Obrane szalotki i czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę w garnku i wrzucamy cebulę i czosnek. Gdy się zrumienią, dokładamy pokrojone warzywa i natkę.Podsmażamy 5 minut, dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy chwilę pod przykryciem i dolewamy bulion. Przyprawiamy lubczykiem i oberwanymi listkami tymianku. Gdy zupa się zagotuje i warzywa zmiękną, wkładamy makaron i doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Gotujemy parę minut aż makaron zmięknie.
Ser kroimy w kostkę.
Rozlewamy zupę do miseczek, posypujemy kostkami sera, polewamy odrobiną oliwy i posypujemy liśćmi bazylii.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz