czwartek, 30 kwietnia 2015

Lekka zupa z kozim serkiem i bazylią



 Ta zupa to zupa doskonała. Jest jednocześnie lekka i sycąca, zawiera dużo warzyw i pożywny makaron. Łączy w sobie wiele mocnych smaków, a elementem spajającym jest bazylia i serek kozi.
Taką zupę mogłabym jeść codziennie. Zachęcam do spróbowania!

Składniki:
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pietruszka korzeniowa
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 szalotki lub ew. małe zwykłe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag twardego sera koziego
  • 10 dag makaronu ryżowego typu tagliatelle
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 2 gałązki tymianku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 szkl. bulionu
  • 1 garść liści bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy +2 do polania zupy

Marchewkę, seler i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Obrane szalotki i czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę w garnku i wrzucamy cebulę i czosnek. Gdy się zrumienią, dokładamy pokrojone warzywa i natkę.Podsmażamy 5 minut, dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy chwilę pod przykryciem i dolewamy bulion. Przyprawiamy lubczykiem i oberwanymi listkami tymianku. Gdy zupa się zagotuje i warzywa zmiękną, wkładamy makaron i doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Gotujemy parę minut aż makaron zmięknie.
Ser kroimy w kostkę.
Rozlewamy zupę do miseczek, posypujemy kostkami sera, polewamy odrobiną oliwy i posypujemy liśćmi bazylii.


Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.