Tak naprawdę przygotowanie ciastek owsianych czy otrębowych to w moim przypadku pełna improwizacja. Gdy mam ochotę na coś słodkiego, a w szafkach pustki to wtedy piekę ciastka owsiane lub otrębowe. Do tych ciastek użyłam dziś jabłka. Jeśli nie macie jabłek sprawdzi się tez gruszka czy nawet banan.
Składniki:
- 2 jabłka
- 0,5 szkl. otrębów gryczanych
- 0,5 szkl. otrębów żytnich
- 2 łyżki ksylitolu lub stewii
- 3 krople aromatu cytrynowego ( opcjonalnie)
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki rodzynek
- 3 łyżki suszonych żurawin
- kilka łyżek wody
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy grubo na tarce. Dodajemy otręby, ksylitol, aromat i bakalie oraz 2 łyżki wody. Mieszamy masę dokładnie. Jeśli jest zbyt sucha dodajemy jeszcze trochę wody.
Z masy formujemy kulki, które układając na blasze wyłożonej pergaminem lub matą do pieczenia delikatnie spłaszczamy.
Ciastka pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy się zarumienią będą gotowe.
Ciastka przechowujemy w temperaturze pokojowej do 2-3 dni, potem lepiej włożyć je do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz