Pożywna i sycąca zupa o lekkim piwnym aromacie. Zupa jest naprawdę smaczna, zawiera białko i cenne wartości odżywcze dzięki soczewicy i innym warzywom. Im częściej odgrzewana tym lepsza. Zamrożona nie traci nic na smaku. No i jeszcze jeden plus- łatwa w przygotowaniu.
Składniki:
- 25 dag zielonej soczewicy
- 0,5l piwa
- 10 dag wędzonego boczku lub 1 kiełbasa zwyczajna
- 1 cebula
- 1 litr bulionu
- 4 ziemniaki
- 1 puszka pomidorów
- 1 pietruszka korzeniowa
- 2 marchewki
- 0,5 selera
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- ostra mielona papryka
Soczewicę zalewamy piwem na około 3 godziny.
Boczek lub kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Smażymy całość kilka minut. Przekładamy zawartość patelni do dużego garnka, zalewamy piwem z soczewicą oraz bulionem. Gotujemy 30 minut.Wkładamy liście laurowe, oczyszczone pokrojone w kostkę warzywa oraz pomidory z puszki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.Doprawiamy papryką, solą oraz pieprzem.Gotujemy jeszcze z 20 minut, aż warzywa będą miękkie. I gotowe!
Przepis pochodzi z miesięcznika Moje Gotowanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz