czwartek, 3 września 2015

Sernik miodowy z lawendą


 
Na pewno część z was pomyśli: Jak to? Sernik z lawendą? Jak to musi smakować?
A jednak smakuje świetnie. Wyczuwamy delikatną nutę cynamonu w spodzie, kremowy ser z miodem i delikatny smak lawendy. Naprawdę świetne połączenie.
Najbardziej obawiałam się reakcji mojego brata, miłośnika wszelkich serników i wybrednego degustatora. A on porzucił nawet swoją dietę na ten dzień, zjadł 2 lub 3 kawałki i jeszcze 2 kolejne zabrał do domu. A to najlepszy dowód, że sernik był pyszny:)
Na pewno nieraz jeszcze go zrobię!

Składniki:
  • 200g herbatników
  • 100 g masła
  • szczypta cynamonu ew.przyprawy korzennej
  • 1kg twarogu
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 kopiaste łyżki miodu, najlepiej lipowego
  • 120g cukru + ziarenka z 1 laski wanilii+ 1 łyżeczka suszonej lawendy( lub 70g cukru lawendowego i 50g z prawdziwą wanilią)
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18% lub 22%
  • 2 łyżki cukru


Herbatniki kruszymy lub blendujemy. Masło rozpuszczamy i wraz z cynamonem mieszamy z ciasteczkami.Tortownicę 24 lub 26 cm wykładamy masą ciasteczkową, wstawiamy na 10 minut do zamrażarki. Następnie podpiekamy 10 minut w 180 stopniach.
Ser miksujemy z cukrem z lawendą i wanilią. Dodajemy miód ( jeśli nie jest płynny, musimy go podgrzać i potem lekko ostudzić). Dodajemy po kolei jajka. Na koniec wsypujemy mąkę.
Masę serową wykładamy na podpieczony spód i pieczemy około godziny w 160 stopniach.
Śmietanę mieszamy z cukrem, wyjmujemy szybko sernik z piekarnika, smarujemy wierzch dokładnie śmietaną i wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok.15 minut. Wyłączamy piekarnik i po chwili wyjmujemy sernik. Studzimy.
Przechowujemy w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.