wtorek, 19 stycznia 2016

Zdrowe słodycze- kulki czekoladowe z ryżem preparowanym




Pyszny zamiennik trufli i szyszek z ryżu preparowanego. Czekoladowe  i słodkie sycące kulki zasmakują  każdemu. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste i trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość podczas chłodzenia. Chociaż ja i tak zawsze szybciej wyjadam:)
Kulki są na tyle słodkie, ze nie potrzeba tu dodatkowego cukru, a przy tym już jedna kulka zaspokoi ochotę na coś słodkiego.

Składniki na około 20 kulek:

  • 100g śliwek suszonych
  • 150g daktyli bez pestek
  • 2 łyżki karobu lub kakao
  • 120ml mleczka kokosowego
  • 120g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki otrębów ( u mnie gryczane)
  • 50g preparowanego ryżu


Śliwki i daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10-15 minut.
Po tym czasie wodę odlewamy. Do bakalii dodajemy karob( lub kakao) oraz mleczko kokosowe.
Blendujemy na gładką masę. Następnie dosypujemy 3 łyżki wiórków kokosowych, otręby oraz ryż preparowany.
Mieszamy łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły. Pozostałe wiórki kokosowe wysypujemy do miseczki. Łyżką nabieramy porcje masy, formujemy w dłoniach kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Gotowe kulki odkładamy na półmisek i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.


1 komentarz:

  1. Wow, ale pysznie wyglądają. Uwielbiam własnoręcznie robione zdrowe słodycze. To świetna alternatywa dla słodyczy z marketu ;)

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.