Pyszny zamiennik trufli i szyszek z ryżu preparowanego. Czekoladowe i słodkie sycące kulki zasmakują każdemu. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste i trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość podczas chłodzenia. Chociaż ja i tak zawsze szybciej wyjadam:)
Kulki są na tyle słodkie, ze nie potrzeba tu dodatkowego cukru, a przy tym już jedna kulka zaspokoi ochotę na coś słodkiego.
Składniki na około 20 kulek:
- 100g śliwek suszonych
- 150g daktyli bez pestek
- 2 łyżki karobu lub kakao
- 120ml mleczka kokosowego
- 120g wiórków kokosowych
- 3 łyżki otrębów ( u mnie gryczane)
- 50g preparowanego ryżu
Śliwki i daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10-15 minut.
Po tym czasie wodę odlewamy. Do bakalii dodajemy karob( lub kakao) oraz mleczko kokosowe.
Blendujemy na gładką masę. Następnie dosypujemy 3 łyżki wiórków kokosowych, otręby oraz ryż preparowany.
Mieszamy łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły. Pozostałe wiórki kokosowe wysypujemy do miseczki. Łyżką nabieramy porcje masy, formujemy w dłoniach kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Gotowe kulki odkładamy na półmisek i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Wow, ale pysznie wyglądają. Uwielbiam własnoręcznie robione zdrowe słodycze. To świetna alternatywa dla słodyczy z marketu ;)
OdpowiedzUsuń