Najbardziej znane ciasto świąteczne we Francji to czekoladowa rolada w kształcie konaru drzewa. Ze względu na bliskość Francji często można spotkać ją też na stołach Belgii lub Szwajcarii. Ciasto jest intensywnie czekoladowe, na kremie maślanym z dużą ilością rumu. Istotne jest, aby ciasto podawać w temperaturze pokojowej. W związku z dużą ilością masła, w lodówce krem robi się twardy. Na zewnątrz krem może się rozpłynąć, jeśli jest ciepło w domu. Dlatego najlepiej ciasto przechowywać w chłodnym miejscu i wyjąć je na godzinę przed podaniem.
W oryginalnym przepisie nie nasącza się biszkoptu, ale ciasto jest wtedy dość suche, dlatego zalecam nasączenie choćby herbatą.
Składniki:
- 250g gorzkiej czekolady
- 220g miękkiego masła
- 200ml rumu w temp. pokojowej
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 100g cukru pudru
- 4 jajka
- szczypta soli
- 150g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 75g mąki pszennej
- 75g mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z 1 cytryny
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno. Dosypujemy połowę cukru.
Żółtka ucieramy z resztą cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cukier nie powinien być wyczuwalny. Oba rodzaje mąki przesiewamy i dodajemy do masy żółtkowej. Dodajemy także skórkę cytrynową. Miksujemy wraz z połową piany z białek. Wyłączamy mikser, dodajemy resztę piany i mieszamy ręcznie.
Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy 10 minut.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, układamy do góry nogami na ściereczce. Zdejmujemy papier. Zwijamy roladę wraz ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku, aby ciasto " przyzwyczaiło" się do kształtu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w kąpieli wodnej czyli w misce ustawionej nad garnkiem gotującą się wodą. Gdy czekolada się rozpuści zdejmujemy miskę, mieszamy dokładnie i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy letnią płynną czekoladę oraz kakao cały czas miksując. Dolewamy partiami rum nie przerywając miksowania. Istotne jest, aby rum nie był zimny, bo może spowodować zwarzenie się kremu.
Roladę delikatnie rozwijamy skrapiamy zimną herbatą, rumem lub zwykłą wodą. Rozsmarowujemy równomiernie 2/3 kremu. Zwijamy roladę. Smarujemy pozostałym kremem wierzch rolady. Widelcem robimy wzorkiem imitujące korę drzewa. Ucinamy po ukosie 2 grube plastry rolady, które układamy z boku rolady - będą imitować konary drzewa. Tą czynność łatwiej się wykonuje, gdy ciasto poleży w lodówce i krem trochę stężeje.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz