niedziela, 18 grudnia 2016

Korzenne ciasteczka kakaowe ze stempelkami



Idealne na zimowe podwieczorki, nie tylko na Święta. Kruche, rozpływające się w ustach, z korzenną nutą przypominającą pierniczki. Przywołują smak Świąt, dlatego lubię piec je w listopadzie, używam do nich stempelków z motywami bożonarodzeniowymi i wtedy wiem, że niedługo Święta.
Te ciasteczka świetnie sprawdzą się zamiast pierników, jeśli nie lubicie ich smaku, nie przepadacie za miodem, lub nie chce wam się czekać, aż pierniczki zmiękną.
No, a poza tym pieczenie ciastek ze stempelkami to świetna zabawa dla dzieci. Wzorki dokładnie wychodzą na ciastkach, kluczem do sukcesu jest schłodzenie ich przez pieczeniem oraz nieużywanie środków spulchniających.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g zimnego masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Suche składniki przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane masło oraz jajko i dobrze wyrabiamy masę.
Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy na ok.45 minut do lodówki.
Rozwałkowujemy schłodzone ciasto na grubość około 4mm, delikatnie podsypując mąką.
Szklanką wykrawamy kółka, a na nich odciskamy mocno stempelki. Gotowe ciastka przekładamy na deskę lub matę i wkładamy na 15 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasteczka pieczemy w tej temperaturze przez 2 minuty, następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ciastka jeszcze z 8 minut,aż się zarumienią.
Gotowe przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
Każdą kolejną partię ciastek pieczemy w ten sam sposób, najpierw w wysokiej, później niższej temperaturze.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.