Kruche, chrupiące ciasteczka z lukrem kawowym i migdałami. Idealne do świeżo zaparzonej kawy. Lukier kawowy można pominąć lub zrobić tradycyjny, jeśli komuś za dużo kawy. Ciasteczka bez lukru też są pyszne. Przechowywane w puszce dość długo utrzymują świeżość.
Składniki:
- 0,5 kostki miękkiego masła
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 2 jajka
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 10 dag mielonych migdałów
- 3-4 łyżki kawy instant ( w proszku, najlepiej espresso)
- 1szkl. cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej kawy
- kilka łyżek siekanych migdałów
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo jajka dalej ucierając. Następnie wsypujemy stopniowo mąkę, mielone migdały i kawowy proszek. Dokładnie łączymy. Próbujemy - jeśli smak surowego ciasta będzie mało kawowy, można dosypać jeszcze łyżkę proszku kawowego i ponownie połączyć.
Masę przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wyciskamy ciastka w kształcie ósemek.
Ciastka pieczemy około 8 minut.
Studzimy na kratce. Z cukru pudru i gorącej kawy robimy lukier, zamaczamy w nim ciastka do połowy i od razu posypujemy migdałami. Odkładamy na kratkę do zastygnięcia lukru.
Bardzo ładnie i apetycznie wyglądają,muszę wypróbować przepis
OdpowiedzUsuń