środa, 11 grudnia 2019

Makowe kruche ciasteczka



W moim domu nie ma Świąt bez ciasteczek. Ci, którzy mnie znają wiedzą, że piekę zawsze kilka rodzajów i potem rozdaję w prezencie najbliższym. Mam kilka swoich ulubieńców, które zawsze piekę, ale jednak w większości wyszukuję lub wymyślam nowe przepisy. Ten przepis na pewno przypadnie wam do gustu. Ciasteczka są kruche, maślane, przechowywane w puszce długo zachowują świeżość - nawet do 3 tygodni. Bez polewy są również znakomite. Pachną cudnie!

Składniki:

  • 240g mąki pszennej
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 50g suchego maku
  • 100g cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

polewa

  • 150g białej czekolady
  • ewentualnie barwniki w płynie

Oba rodzaje mąki oraz cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy pokrojone na kawałki masło,jajko, ekstrakt oraz mak. Zagniatamy ciasto w gładką kulę i wkładamy na 40 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grubość około 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną matą silikonową do pieczenia lub papierem do pieczenia. Pieczemy partiami 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.
Gorące ciasteczka zdejmujemy z blachy za pomocą szpatułki i przekładamy na kratkę do ostudzenia.

Połowę czekolady łamiemy na kawałki i umieszczamy w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Czekoladę delikatnie mieszamy szpatułką. Gdyby zaczęła się rozwarstwiać wystarczy dodać łyżkę gorącej wody.
Płynną czekoladę przekładamy do pojemnika lub worka cukierniczego i dekorujemy ciasteczka.
Z resztą czekolady postępujemy podobnie, ale dodajemy dodatkowo odrobinę barwnika. Tutaj na pewno dodajemy odrobinę wrzątku, ponieważ barwnik powoduje zgęstnienie czekolady.
Dekorujemy według uznania. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

1 komentarz:

  1. Pięknie i świątecznie, wyglądają te kolorowe ciasteczka mniam mniam

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.