Ciasto typowo świąteczne, jednak nie wszyscy je znają. Przeważnie każdy piecze osobno sernik i makowiec, a oba ciasta można połączyć. Seromak składa się z 3 warstw, maślanego kruchego ciasta, warstwy makowej i masy serowej. Ciasto można wykończyć czekoladą, lukrem lub cukrem pudrem.
Wychodzi bardzo lekkie, obie masy są puszyste i niezbite. Sama byłam zaskoczona efektem.
Gorąco polecam!
Składniki na tortownice o śr.28 cm lub blachę ok.20cm x 30 cm:
spód
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 135g masła
- 1 żółtko
- 400g mielonego maku np. firmy Backmit
- 3 jajka
- 190g drobnego cukru + 2 łyżki do białek
- 90g rodzynek
- 70g posiekanych orzechów nerkowca
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka aromatu migdałowego
- szczypta soli
- 800g mielonego twarogu
- 4 jajka
- 100g miękkiego masła
- 190g drobnego cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 100ml śmietanki 30%
- 100g gorzkiej czekolady 70%
Najpierw przygotowujemy spód. Do przesianej mąki i cukru pudru dodajemy kawałki masła oraz żółtko i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Wkładamy na 40 min do lodówki, zawinięte w folię spożywczą lub woreczek śniadaniowy.
Mak zalewamy 2 szklankami gorącej wody, woda powinna być 2 cm ponad warstwą maku.Odstawiamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Boki lekko natłuszczamy.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, z termoobiegiem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką i przenosimy na blachę.
Dociskamy palcami, tak, aby ciasto było równomierni rozłożone.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut, aż się zarumieni.
Mak odsączamy na sicie, aby miał jak najmniej płynu. Dobrze odciskamy.
Żółtka do masy makowej ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo odsączony mak, aromat, bakalie i bułkę tartą. Białka ubijamy lekko z solą na puszystą pianę, dodajemy łyżka po łyżce cukier i ubijamy, aż masa będzie lśniąca i sztywna.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo żółtka, a następnie partiami ser.
Na koniec wsypujemy mąkę i dobrze miksujemy.
Białka ubijamy z solą i łyżką cukru na puszystą pianę, delikatnie mieszamy z masą serową.
Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową, wygładzamy. Następnie kładziemy masę serową, wyrównujemy wierzch.
Seromak pieczemy w 170-175 stopniach przy termoobiegu około godziny.
Ciasto trochę urośnie, ale później na pewno opadnie.
Seromak wyjmujemy z formy po kilku godzinach, kiedy dobrze się schłodzi. Odrywamy papier do pieczenia.
Śmietankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy do niej połamaną czekoladę. Mieszamy i odstawiamy na 2 minuty. Następnie trzepaczką mieszamy całość na gładką masę. Polewą smarujemy ciasto.
Odstawiamy do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz