wtorek, 17 grudnia 2019

Piernik z powidłami i czekoladą


Klasyczny piernik przekładany powidłami. Mięciutki, pachnący. Z miodem i na sodzie. Oblany gorzką czekoladą z odrobiną oleju kokosowego, dzięki temu polewa jest miękka i się nie łamie.
Istotna jest soda, opakowanie nie powinno być od dawna otwarte, na zwietrzałej sodzie piernik może nie urosnąć.

Składniki na tradycyjną keksówkę:

  • 1 i 3/4 szkl, mąki pszennej
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. płynnego miodu ( zestalony wystarczy lekko podgrzać do rozpuszczenia)
  • 100g miękkiego masła
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu greckiego
  • 1 słoik powideł
  • 4 łyżki rumu
  • 100g gorzkiej czekolady 85%
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli

Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo żółtka, następnie łyżka po łyżce miód. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Mąkę przesiewamy wraz z kakao, sodą i przyprawami. Dodajemy stopniowo do masy cały czas miksując. Na koniec dodajemy śmietanę/jogurt. Miksujemy do połączenia.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli i mieszamy z masą.
Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni z termoobiegiem.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Pieczemy 40-45 minut do suchego patyczka.
Piernik studzimy w formie przez 15 minut, następnie wyjmujemy ciasto, odwijamy papier i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ostudzony piernik przekrawamy poziomo na 3 równe blaty.
Dolny blat wkładamy do formy wyłożonej papierem.
Powidła podgrzewamy z rumem, połowę wykładamy na blat w formie. Przykrywamy środkowym blatem, wylewamy resztę powideł. Przykrywamy górnym blatem.
Wystającym papierem przykrywamy ciasto, obciążamy deseczką, a na niej kładziemy coś ciężkiego.
Zostawiamy tak na minimum 15 godzin.

Odwijamy papier i piernik umieszczamy na kratce.

Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z olejem umieszczamy w metalowej miseczce postawionej na garnku z gotującą się wodą. Gdy czekolada się rozpuści, szpatułką mieszamy całość, aby masa była idealnie gładka. Wylewamy na piernik, rozsmarowując równomiernie.
Zostawiamy do zastygnięcia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.