Istotna jest soda, opakowanie nie powinno być od dawna otwarte, na zwietrzałej sodzie piernik może nie urosnąć.
Składniki na tradycyjną keksówkę:
- 1 i 3/4 szkl, mąki pszennej
- 0,5 szkl. cukru
- 2/3 szkl. płynnego miodu ( zestalony wystarczy lekko podgrzać do rozpuszczenia)
- 100g miękkiego masła
- 3 duże jajka
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżka kakao
- 3 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu greckiego
- 1 słoik powideł
- 4 łyżki rumu
- 100g gorzkiej czekolady 85%
- 1 łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo żółtka, następnie łyżka po łyżce miód. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Mąkę przesiewamy wraz z kakao, sodą i przyprawami. Dodajemy stopniowo do masy cały czas miksując. Na koniec dodajemy śmietanę/jogurt. Miksujemy do połączenia.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli i mieszamy z masą.
Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni z termoobiegiem.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Pieczemy 40-45 minut do suchego patyczka.
Piernik studzimy w formie przez 15 minut, następnie wyjmujemy ciasto, odwijamy papier i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ostudzony piernik przekrawamy poziomo na 3 równe blaty.
Dolny blat wkładamy do formy wyłożonej papierem.
Powidła podgrzewamy z rumem, połowę wykładamy na blat w formie. Przykrywamy środkowym blatem, wylewamy resztę powideł. Przykrywamy górnym blatem.
Wystającym papierem przykrywamy ciasto, obciążamy deseczką, a na niej kładziemy coś ciężkiego.
Zostawiamy tak na minimum 15 godzin.
Odwijamy papier i piernik umieszczamy na kratce.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z olejem umieszczamy w metalowej miseczce postawionej na garnku z gotującą się wodą. Gdy czekolada się rozpuści, szpatułką mieszamy całość, aby masa była idealnie gładka. Wylewamy na piernik, rozsmarowując równomiernie.
Zostawiamy do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz