Ten przepis powstał, gdy podczas przygotowywania zwyklych sledzi w oleju, zostało mi dość dużo kawałków śledzia, a słoik juz był pełen. Przygotowałam błyskawiczny sos, lekko ostry dzięki cebulce, lekko słodki. Świetnie pasuje do śledzi.
Składniki na mały słoik:
- 3 płaty śledziowe ( matjasy)
- 1 mała cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- kilka gałązek kopru włoskiego ( opcjonalnie, nadaje ciekawy anyżkowy aromat)
- 2 kopiaste łyżki gęstej śmietany homogenizowanej 18%
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
- świeżo mielony pieprz
Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie kilkukrotnie ją zmieniając.
Następnie kroimy je na małe kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Natkę i gałązki kopru włoskiego drobno siekamy.
W misce mieszamy śmietanę, majonez i syrop z agawy. Dodajemy posiekane warzywa. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Całość dobrze mieszamy, doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku ( uwaga na sól, śledzie są słone).
Na dno słoika nakładamy warstwę sosu, następnie układamy śledzie i dalej tak naprzemian, tak, aby ostatnią warstwę stanowił sos.
Słoik przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz