Cudowny dekadencki deser. Kaloryczny, to na pewno. Ale ten smak! Połączenie najlepszych trufli i miękkiej krówki z nutą alkoholu. Intensywne w smaku. Ja zjadałam po maksymalnie dwa kawałki naraz. Ale ciągnęło do lodówki, oj ciągnęło. Wciągające. Koniecznie do wypróbowania, jeśli lubicie takie smaki! Ja w tym roku robię na pewno!
Składniki:
- 350g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 60g cukru
- 2 łyżeczki espresso w proszku
- 3 łyżki whisky
- 350g gorzkiej czekolady 64-70%
Mleko podgrzewamy z cukrem,ciągle mieszając, tak aby cukier się rozpuścił. Gdy mleko będzie bardzo gorące wsypujemy espresso i dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Następnie dodajemy połamaną czekoladę oraz whisky. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 3 minuty.
Po tym czasie mieszamy trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Formę 20 x 20 wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wlewamy masę czekoladową, odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Fudge kroimy na kawałki wielkości krówek.
Przechowujemy w lodówce.
to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń