sobota, 7 grudnia 2019

Whisky fudge



Cudowny dekadencki deser. Kaloryczny, to na pewno. Ale ten smak! Połączenie najlepszych trufli i miękkiej krówki z nutą alkoholu. Intensywne w smaku. Ja zjadałam po maksymalnie dwa kawałki naraz. Ale ciągnęło do lodówki, oj ciągnęło. Wciągające. Koniecznie do wypróbowania, jeśli lubicie takie smaki! Ja w tym roku robię na pewno!

Składniki:
  • 350g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 60g cukru
  • 2 łyżeczki espresso w proszku
  • 3 łyżki whisky
  • 350g gorzkiej czekolady 64-70% 

Mleko podgrzewamy z cukrem,ciągle mieszając, tak aby cukier się rozpuścił. Gdy mleko będzie bardzo gorące wsypujemy espresso i dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Następnie dodajemy połamaną czekoladę oraz whisky. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 3 minuty.
Po tym czasie mieszamy trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy.

Formę 20 x 20 wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wlewamy masę czekoladową, odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Fudge kroimy na kawałki wielkości krówek.
Przechowujemy w lodówce.





1 komentarz:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.