niedziela, 23 grudnia 2012

Ryba w galarecie

Bardzo prosta i szybka przystawka. A smakuje chyba każdemu!

Składniki:

  • 4 płaty wyfiletowanego mintaja
  • marchewka
  • 1/3 puszki zielonego groszku
  • jajko
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 gałązki koperku
  • żelatyna
  • sos sojowy albo maggi
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Jajko gotujemy na twardo. Marchewkę gotujemy do miękkości.
Mintaja gotujemy we osolonej wodzie. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Ugotowanego mintaja odsączamy, wywar przecedzamy.
W wywarze rozprowadzamy żelatynę, zgodnie z przepisem na opakowaniu.Doprawiamy sosem sojowym albo maggi.
Potrzebujemy około 0,5 litra rozpuszczonej żelatyny.

Mintaja układamy na półmisku.
Marchewkę i jajko kroimy w plasterki i obkładamy rybę. Na środku kładziemy kilka talarków marchewki. Na  nich robimy kleksiki z majonezu. Osączamy zielony groszek z zalewy i układamy na półmisku. Przystrajamy koperkiem. Zalewamy gorącą żelatyną i odstawiamy do zastygnięcia.




Tak samo możemy przyrządzić galart mięsny. Wtedy zamiast mintaja potrzebujemy np.duży filet z kurczaka.
Do kurczaka bardziej pasuje wtedy natka pietruszki zamiast koperku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.