Składniki:
- 4 płaty wyfiletowanego mintaja
- marchewka
- 1/3 puszki zielonego groszku
- jajko
- 2 łyżki majonezu
- 3 gałązki koperku
- żelatyna
- sos sojowy albo maggi
- liście laurowe
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Jajko gotujemy na twardo. Marchewkę gotujemy do miękkości.
Mintaja gotujemy we osolonej wodzie. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Ugotowanego mintaja odsączamy, wywar przecedzamy.
W wywarze rozprowadzamy żelatynę, zgodnie z przepisem na opakowaniu.Doprawiamy sosem sojowym albo maggi.
Potrzebujemy około 0,5 litra rozpuszczonej żelatyny.
Mintaja układamy na półmisku.
Marchewkę i jajko kroimy w plasterki i obkładamy rybę. Na środku kładziemy kilka talarków marchewki. Na nich robimy kleksiki z majonezu. Osączamy zielony groszek z zalewy i układamy na półmisku. Przystrajamy koperkiem. Zalewamy gorącą żelatyną i odstawiamy do zastygnięcia.
Tak samo możemy przyrządzić galart mięsny. Wtedy zamiast mintaja potrzebujemy np.duży filet z kurczaka.
Do kurczaka bardziej pasuje wtedy natka pietruszki zamiast koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz