Moja zupa grzybowa jest lekka, w sam raz do picia. Dzięki temu zostanie nam miejsce w brzuchu na inne pyszności:) Ale jeśli lubicie, można dodać do niej na przykład ziemniaki lub kluseczki.
Składniki:
- 2 marchewki
- mały por
- 2 cebule
- mała pietruszka
- 0,5 selera
- 2 garście grzybków suszonych
- 0,5 szkl. śmietany 18%
- 5 łyżek masła
- sól, pieprz
Grzybki moczymy w litrze wody i gotujemy w tej samej wodzie, aż zmiękną.
Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki masła i dusimy na nim warzywa około 5 minut. Następnie zalewamy litrem wody, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.Grzybki odcedzamy i kroimy na drobne kawałki. Wywar zachowujemy.
Warzywa przecedzamy. Mieszamy wywar z warzyw z wywarem z grzybów, dodajemy pokrojone grzybki, wlewamy śmietanę zahartowaną filiżanką gorącej zupy. Dodajemy 2 łyżki masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 5 minut.
Gotową zupę można posypać pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz