niedziela, 23 grudnia 2012

Wigilijna zupa grzybowa

 


Moja zupa grzybowa jest lekka, w sam raz do picia. Dzięki temu zostanie nam miejsce w brzuchu na inne pyszności:) Ale jeśli lubicie, można dodać do niej na przykład ziemniaki lub kluseczki.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • mały por
  • 2 cebule
  • mała pietruszka
  • 0,5 selera
  • 2 garście grzybków suszonych
  • 0,5 szkl. śmietany 18%
  • 5 łyżek masła
  • sól, pieprz

Grzybki moczymy w litrze wody i  gotujemy w tej samej wodzie, aż zmiękną. 
Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki masła i dusimy na nim warzywa około 5 minut. Następnie zalewamy litrem wody, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.Grzybki odcedzamy i kroimy na drobne kawałki. Wywar zachowujemy.
Warzywa przecedzamy. Mieszamy wywar z warzyw z wywarem z grzybów, dodajemy pokrojone grzybki, wlewamy śmietanę zahartowaną  filiżanką gorącej zupy. Dodajemy 2 łyżki masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 5 minut.
Gotową zupę można posypać pietruszką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.