sobota, 26 stycznia 2013

Ryba w sosie szafranowym

Do ryb pasuje lekka sałatka, salsa albo kremowy sos. Mamy teraz zimę, więc powinniśmy zjeść coś bardziej treściwego. Proponuję dziś kremowy sos szafranowy na białym winie. Danie nie zawiera glutenu, dla celiaków w sam raz.

Składniki na 2 porcje:

  • 4 filety rybne np.mintaja albo soli
  • 2 cebule
  • 1 szkl. białego wina
  • 200g gęstej śmietany 12% lub 18%
  • szczypta szafranu
  • sól
  • pieprz

Filety myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cebule kroimy w drobną kostkę, obkładamy nią rybę. Zalewamy winem i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Gdy ryba jest gotowa, zlewamy sos, zostawiając trochę cebuli na filetach.
Sos gotujemy 5 minut na dużym ogniu, aby trochę odparował. Odstawiamy i przy pomocy trzepaczki ubijamy energicznie ze śmietaną, tak, aż powstanie pianka. Dodajemy szafran. Garnek stawiamy znów na kuchence i gotujemy na małym ogniu 3 minuty, sos trochę opadnie i zgęstnieje.
Rybę polewamy sosem.
Podajemy z ryżem lub kaszą. Jako warzywny dodatek sprawdzi się zielona fasolka szparagowa albo brukselka z wody.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.