Składniki na 2 porcje:
- 4 filety rybne np.mintaja albo soli
- 2 cebule
- 1 szkl. białego wina
- 200g gęstej śmietany 12% lub 18%
- szczypta szafranu
- sól
- pieprz
Filety myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cebule kroimy w drobną kostkę, obkładamy nią rybę. Zalewamy winem i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Gdy ryba jest gotowa, zlewamy sos, zostawiając trochę cebuli na filetach.
Sos gotujemy 5 minut na dużym ogniu, aby trochę odparował. Odstawiamy i przy pomocy trzepaczki ubijamy energicznie ze śmietaną, tak, aż powstanie pianka. Dodajemy szafran. Garnek stawiamy znów na kuchence i gotujemy na małym ogniu 3 minuty, sos trochę opadnie i zgęstnieje.
Rybę polewamy sosem.
Podajemy z ryżem lub kaszą. Jako warzywny dodatek sprawdzi się zielona fasolka szparagowa albo brukselka z wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz