Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 3 jabłka
- 4 orzechy włoskie
- 4 plasterki żółtego sera, najlepiej wędzonego
- 2 cebule
- 1,5 szkl.białego wina
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oleju z pestek winogron lub rzepakowego
- sól
- pieprz
Kotlety myjemy, osuszamy i rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na 2 łyżkach oleju.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ( z termoobiegiem do 180 stopni). Jabłka obieramy i wydrążamy. Jedno jabłko kroimy w grube plastry, pozostałe w ósemki. Plastry jabłek obsmażamy na oleju ze smażenia kotletów, po 1 minucie na każdą stronę. Na kotletach kładziemy plastry jabłek. Rozłupujemy orzechy. Do otworu po gnieździe nasiennym wkładamy po 1 orzechu włoskim. Przykrywamy plastrem sera i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy 15-20 minut.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na pozostałym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy cebula będzie szklista wlewamy wino i dusimy do odparowania połowy płynu. Następnie dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy ósemki jabłek i posypujemy majerankiem. Dusimy około 8 -10 minut, aż jabłka zmiękną.
Medaliony podajemy z buraczkami na ciepło i ziemniakami z wody. Sosem polewamy ziemniaki. Z boku układamy jabłka duszone z majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz