Składniki na blaszkę średniej wielkości:
- 2 paczki słonych krakersów np. Lajkonik 180 g
- 3 szkl. mleka
- 3 żółtka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 szkl. cukru
- 2 szkl. wiórków kokosowych
- 50 g białej czekolady
- 250 g masła lub margaryny
Żółtka ubijamy z cukrem waniliowym i połową szklanki cukru na puch. Oba rodzaje mąki rozpuszczamy w szklance mleka i dodajemy do ubitych żółtek.
2 szklanki mleka zagotowujemy wraz ze szklanką cukru. Mieszamy cały czas trzepaczką, aby cukier się rozpuścił, a mleko nie przypaliło. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń, cały czas mieszając. Gotowy budyń odstawiamy do ostygnięcia.
Masło lub margarynę kroimy na mniejsze kawałki. Budyń ubijamy mikserem, stopniowo dodając masło.
Na koniec wsypujemy szklankę wiórków kokosowych.
Krakersy układamy na blaszce średniej wielkości. Na ciastka wylewamy 1/3 kremu. Następnie dwukrotnie układamy znów krakersy i budyń.Powinniśmy otrzymać 3 warstwy. Górną warstwę posypujemy szklanką wiórków kokosowych. Białą czekoladę ścieramy na dużych oczkach i posypujemy wierzch.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Na drugi dzień jest najlepsze, o ile coś zostanie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz