Letnia alternatywa dla typowej sałatki caprese z mozzarelli i pomidorów. Tym razem pomidory zastępują brzoskwinie i szynka parmeńska. Smaki typowo letnie. Lekko, prosto i zdrowo. Spróbujcie.
Składniki:
- 6 plastrów szynki parmeńskiej, serrano lub innej dojrzewającej
- 1 kulka mozzarelli
- 3 brzoskwinie
- 0,5 szkl. liści bazylii
- kolorowy pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Plastry szynki przekrawamy na pół. Mozzarellę osączamy z płynu i kroimy na plasterki. Brzoskwinie myjemy, kroimy w plastry aż do pestki.
Składniki układamy naprzemiennie w okrąg na dużym talerzem. Skrapiamy oliwą i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Przyozdabiamy listkami bazylii.
Sałatkę można skropić również octem balsamicznym, jeśli lubicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz