Jak najlepiej zatrzymać bogactwo smaków i aromatów lata? Najlepiej w dżemie. A dżem leśny jest wyjątkowy, zawiera kilka rodzajów owoców, lekko słodki,lekko kwaskowy, po prostu pyszny.
A przygotowanie zajmuje ledwo pół godzinki.
Składniki na 4 słoiczki:
- 200g jeżyn
- 400g truskawek
- 350g borówek amerykańskich
- 250g malin
- 450g cukru
- 1 konfitur fix 2w 1
Owoce myjemy przebieramy. Z truskawek i jeżyn usuwamy szypułki. Owoce wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 5 minut. Mieszamy i odpalamy gaz. Owoce zagotowujemy, często mieszając. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy 20-25 minut, aż owoce się mocno rozpadną. Co jakiś czas mieszamy.Następnie wsypujemy konfitur fix, dokładnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Gotujemy 3 minuty i przekładamy do wyparzonych suchych słoików.
Mocno zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz