piątek, 5 września 2014

Dżem leśny



Jak najlepiej zatrzymać bogactwo smaków i aromatów lata? Najlepiej w dżemie. A dżem leśny jest wyjątkowy, zawiera kilka rodzajów owoców, lekko słodki,lekko kwaskowy, po prostu pyszny.
A przygotowanie zajmuje ledwo pół godzinki.

Składniki na 4 słoiczki:
  • 200g jeżyn
  • 400g truskawek
  • 350g borówek amerykańskich
  • 250g malin
  • 450g cukru
  • 1 konfitur fix 2w 1

Owoce myjemy przebieramy. Z truskawek i jeżyn usuwamy szypułki. Owoce wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 5 minut. Mieszamy i odpalamy gaz. Owoce zagotowujemy, często mieszając. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy 20-25 minut, aż owoce się mocno rozpadną. Co jakiś czas mieszamy.Następnie wsypujemy konfitur fix, dokładnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Gotujemy 3 minuty i przekładamy do wyparzonych suchych słoików.
Mocno zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.