Składniki:
- 40 dag jeżyn
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 jajka
- 12 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250g serka ricotta
- 250g półtłustego twarogu ( zmielonego)
- 1 budyń śmietankowy
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Jeżyny myjemy i przebieramy, usuwamy ewentualne ogonki.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty gęsty kogel mogel. Dodajemy oba sery i sok z cytryny. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy budyń i dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy lekko mąką lub bułką tartą. Wylewamy połowę ciasta, układamy równomiernie jeżyny i zalewamy resztą ciasta.
Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 45 minut. Gdy wierzch zacznie się rumienić, sernik będzie gotowy. Wyłączamy piec i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na 10 minut. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i studzimy.
Ostudzony sernik wyjmujemy delikatnie z formy i posypujemy przez sito cukrem pudrem.
Ale bym tak sernik zjadła, pychotka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.