wtorek, 9 września 2014

Sernik z jeżynami



Udało mi się zdobyć od rodzinki kolejną porcję jeżyn. A że akurat zapowiedzieli się goście, nadarzyła się idealna okazja, aby upiec ciasto. Tym razem postawiłam na sernik. Miałam akurat ricottę w lodówce, twaróg tez się znalazł, więc wszystkie nietypowe składniki miałam na miejscu. Nie zostało mi więc nic innego jak wyciągnąć mikser. Sernik piekłam w tortownicy 26cm, więc sernik nie wyszedł wysoki. Jeśli lubicie trochę wyższy wybierzcie tortownicę o mniejszej średnicy.

Składniki:

  • 40 dag jeżyn
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 jajka
  • 12 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250g serka ricotta
  • 250g półtłustego twarogu ( zmielonego)
  • 1 budyń śmietankowy
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Jeżyny myjemy i przebieramy, usuwamy ewentualne ogonki.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty gęsty kogel mogel. Dodajemy oba sery i sok z cytryny. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy budyń i dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy lekko mąką lub bułką tartą. Wylewamy połowę ciasta, układamy równomiernie jeżyny i zalewamy resztą ciasta.
Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 45 minut. Gdy wierzch zacznie się rumienić, sernik będzie gotowy. Wyłączamy piec i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na 10 minut. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i studzimy.
Ostudzony sernik wyjmujemy delikatnie z formy i posypujemy przez sito cukrem pudrem.




1 komentarz:

  1. Ale bym tak sernik zjadła, pychotka :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.