niedziela, 28 września 2014

Krem marchewkowy z papryką




Bardzo lubię kremy marchewkowe. Są lekkie i smaczne, gęste i pożywne. Można zjeść je samodzielnie, z bagietką, groszkiem ptysiowym lub paluszkami z ciasta francuskimi. Taka zupa nadaje się świetnie do mrożenia w porcjach. Ten krem przyprawiłam tym razem wędzoną papryką. Wyszedł super, oszukuje podniebienie, bo smakuje jakby był gotowany na mięsie lub wędzonce.

Składniki:
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 kg marchewki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 szkl. bulionu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 0,5 mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 150g gęstego jogurtu greckiego
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku


Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do cebuli i podsmażamy około 5 minut często mieszając.W międzyczasie dodajemy liść laurowy, imbir i tymianek. Całość zalewamy szklanką wody i bulionem. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Usuwamy liść laurowy i zupę miksujemy. Dodajemy sos sojowy, gałkę i mieloną paprykę wędzoną.
Dokładnie mieszamy.
Zupę rozlewamy między talerze. Dekorujemy gęstym jogurtem,posiekanym szczypiorkiem i podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.