Placki ziemniaczane najczęściej jada się z sosem gulaszowym, węgierskim lub grzybowym. To danie pyszne, ale ciężkie. Ja proponuję wam zdrowszą alternatywę, z marchewką i lekkim twarożkiem. Równie smaczne, ale znacznie lżejsze.
Składniki na ok.10 sztuk :
- ok. 1kg ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki
- sól
- pieprz
- 250g twarożku
- 200g jogurtu greckiego
- 100g wędzonego łososia
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- olej do smażenia
Ziemniaki i marchewkę obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odlewamy sok, jeśli się wytworzył. Do startych warzyw dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji bez grudek. Jeśli masa wydaje się zbyt lejąca, dodajemy jeszcze trochę mąki.
Olej rozgrzewamy na patelni i łyżką nakładamy ciasto. Placki smażymy z obu stron na złoto.
Twarożek rozdrabniamy i mieszamy z jogurtem greckim. Dodajemy sok z cytryny oraz 2/3 posiekanego pęczka koperku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wędzonego łososia kroimy na mniejsze kawałki.
Na usmażone placki nakładamy porcję twarożku, układamy kawałki łososia i przyozdabiamy pozostałym koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz