poniedziałek, 22 września 2014

Placki ziemniaczano - marchewkowe z twarożkiem i łososiem


Placki ziemniaczane najczęściej jada się z sosem gulaszowym, węgierskim lub grzybowym. To danie pyszne, ale ciężkie. Ja proponuję wam zdrowszą alternatywę, z marchewką i lekkim twarożkiem. Równie smaczne, ale znacznie lżejsze.

Składniki na ok.10 sztuk :
  • ok. 1kg ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki
  • sól
  • pieprz
  • 250g twarożku
  • 200g jogurtu greckiego
  • 100g wędzonego łososia
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej do smażenia

Ziemniaki i marchewkę obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odlewamy sok, jeśli się wytworzył. Do startych warzyw dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji bez grudek. Jeśli masa wydaje się zbyt lejąca, dodajemy jeszcze trochę mąki.
Olej rozgrzewamy na patelni i łyżką nakładamy ciasto. Placki smażymy z obu stron na złoto.
Twarożek rozdrabniamy i mieszamy z jogurtem greckim. Dodajemy sok z cytryny oraz 2/3 posiekanego pęczka koperku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wędzonego łososia kroimy na mniejsze kawałki.
Na usmażone placki nakładamy porcję twarożku, układamy kawałki łososia i przyozdabiamy pozostałym koperkiem.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.