To błyskawiczne mini danko pasuje na śniadanie, przekąskę, deser a nawet jakby się uprzeć na kolację.
Kluczem są świeże i słodkie figi. Kupujemy dojrzałe owoce, miękkie, jednak trzeba uważać, aby nie przesadzić z tą miękkością w drugą stronę. Figa powinna być jędrna i miękka jednocześnie, bez plam i przebarwień.
Składniki na 2 porcje:
- 250g serka ricotta
- 2 dojrzałe figi
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki mleka
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka stewii lub ksylitolu ew. zwykłego białego cukru
Ricottę przekładamy do miski, dodajemy mleko, cynamon i stewię. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Serek przekładamy do miseczek. Figi myjemy, odcinamy czubek. Owoc kroimy na ósemki i układamy na serku. Każdą porcję polewamy łyżką miodu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz