niedziela, 14 września 2014

Korzenny mus śliwkowy



Przepyszny mus śliwkowy, z korzennymi aromatami. Idealnie pasuje do piernika czy do zwyklego rogalika posmarowanego masłem. Dzięki przyprawom kojarzy się ze świętami, zimnymi porankami i ciepłym kominkiem.

Składniki na 4 słoiki:
  • 1 kg śliwek węgierek lub łowickich
  • 350g cukru
  • 1 konfitur fix
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki
  • 3 ziela angielskie
  • 3 łyżki octu jabłkowego


Śliwki myjemy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 15 minut, aby owoce puściły sok, następnie włączamy gaz i gotujemy śliwki, aż zaczną się rozpadać. Po zagotowaniu dodajemy cynamon i ocet jabłkowy. Ziele angielskie i goździki zgniatamy na pył w moździerzu i dodajemy do dżemu. Gdy śliwki mocno się rozpadną, blenderujemy całość na mus. Dodajemy konfitur fix, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy około 2 minut, często mieszając. Mus przelewamy do wyparzonych słoików i dobrze zakręcamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.