Kulinarny Szał
wtorek, 23 stycznia 2018

Pieczony łosoś na sałatce z batatami

›
  Zdrowa alternatywa dla tradycyjnego obiadu. Pieczony łosoś, pieczone bataty i orzeźwiająca sałatka. Zarówno łosoś jak i bataty są mię...
piątek, 19 stycznia 2018

Łatwe koperty z jabłkami

›
Odkopałam w końcu ten przepis. Pamiętam, że gdy byłam jeszcze w podstawówce ciągle piekłam te koperty. Są tak pyszne i łatwe w przygot...
piątek, 5 stycznia 2018

Stefanka - ciasto bez pieczenia

›
Ciasto błyskawiczne, bez pieczenia, bardzo łatwe. Wygląda jak czekoladowy sandwicz. Góra i dół z herbatników, a w środku krem czekol...
1 komentarz:
czwartek, 4 stycznia 2018

Ciasto bananowe bez glutenu

›
Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto. Nie potrzeba do niego miksera, składniki wystarczy wymieszać w misce. Ciasto jest mięciutkie, ...
piątek, 29 grudnia 2017

Bułeczki ze szpinakiem i fetą

›
Bułeczki świetnie sprawdzą się na 2 śniadanie, jako przekąska na imprezę lub małe co nieco na piknik. Nadzienie można dowolnie modyfiko...
czwartek, 21 grudnia 2017

Christstollen

›
Nie wyobrażam sobie pojechać na jarmark świąteczny do Niemiec i nie kupić Christstollen. To już tradycja. Co roku na początku grudnia jad...
wtorek, 19 grudnia 2017

Kruche ciasteczka świąteczne z posypką

›
Te ciasteczka zawsze kojarzyły mi się z Bożym Narodzeniem. Często w sklepach są to zwykłe okrągłe herbatniki w czekoladzie z posypką,...
niedziela, 17 grudnia 2017

Sos żurawinowo -jabłkowy do mięs

›
Tym sosem zainteresował mnie Gordon Ramsay w jednym ze swoich programów kulinarnych. Poszukiwałam akurat jakiegoś ciekawego niestandar...
sobota, 16 grudnia 2017

Vanillekipferl czyli rogaliki waniliowe

›
   Cudownie chrupiące migdałowo -orzechowe rogaliki. Najlepsze na świecie. Można przechowywać je nawet 3 tygodnie w zamkniętej puszc...
środa, 13 grudnia 2017

Śledzie w sosie pomidorowym z grzybkami

›
Ostatnio natknęłam się na przepis na śledzie po cygańsku w jakimś czasopiśmie. Spodobał mi się pomysł połączenia marynowanych grzybkó...
piątek, 8 grudnia 2017

Kawowe ciasteczka

›
  Kruche, chrupiące ciasteczka z lukrem kawowym i migdałami. Idealne do świeżo zaparzonej kawy. Lukier kawowy można pominąć lub zrobić tr...
1 komentarz:
środa, 6 grudnia 2017

Kokosanki z morelami

›
Dzisiaj zachęcam Was do wypieku kokosanek. Są dość nietypowe bo na opłatku i z suszonymi morelami. Tak jak opłatek można pominąć, tak...
niedziela, 3 grudnia 2017

Piernik z powidłami

›
  Tradycyjny piernik z powidłami. Mięciutki i wilgotny dzięki dodatkowi powideł również w cieście. Długo pozostaje świeżo. Co roku wyp...
1 komentarz:
sobota, 25 listopada 2017

Puree z dyni

›
Robiłam ostatnio kolejną partię puree z dyni i postanowiłam podzielić się z wami recepturą. Jest naprawdę bardzo prosta! Dynia jest c...
czwartek, 23 listopada 2017

Schab pieczony w piwie

›
Od dawna nie kupuję wędlin. Są tak nafaszerowane chemią i tak niewiele w nich mięsa, że naprawdę czuję obrzydzenie i nie jestem w stanie...
poniedziałek, 20 listopada 2017

Fale Dunaju z wiśniami

›
Ciasto klasyk. Podobno. Bo ja przyznam szczerze nigdy go nie jadłam, ani nie piekłam. Ostatnio przy okazji wpadł mi w ręce przepis wy...
2 komentarze:
niedziela, 12 listopada 2017

Kokosowy sernik z marakują

›
A u mnie znów króluje serniki. Jakoś tak ostatnio wychodzi, że piekę je najczęściej. Ten jest intensywnie kokosowy i bardzo delikatny. ...
‹
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer

O mnie

Moje zdjęcie
Pani Malinka
Wyświetl mój pełny profil
Obsługiwane przez usługę Blogger.