środa, 11 grudnia 2013

Barszcz



Podobno nie ma Świąt bez barszczu... no przynajmniej w moim domu:). Barszcz jest postny, lekki. Jeśli macie ochotę, możecie ugotować go na mięsie lub po prostu dodać mięsną kostkę rosołową, ale tego nie polecam, bo to sama chemia. Za to z czystym sumieniem polecam barszczyk mojej mamy!

Składniki:

  • 1,5 kg buraków
  • 2 marchewki
  • pół pora
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 1 jabłko
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 opakowanie majeranku
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • cukier
  • ew. kwasek cytrynowy do smaku

Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Obieramy wszystkie warzywa i kroimy je na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Dodajemy  liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz i pół opakowania majeranku.
Gotujemy godzinę, aż buraki zmiękną. W połowie gotowania doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, ewentualnie solą i pieprzem.
Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Gotujemy 10 minut, wyjmujemy warzywa i przyprawy.
Przecedzamy. Do barszczu dodajemy resztę majeranku. Gotujemy 5 minut.








1 komentarz:

  1. Moja mama też robi najlepszy na świecie postny barszczyk :) A w tym roku nastawiłam dla niej zakwas buraczany, więc będzie jeszcze smaaaczniej! Już się nie mogę doczekać ;)

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.