Uwielbiam sery pleśniowe, suszone pomidory i rukolę. Rzadko się zdarza, aby tych produktów nie było w mojej lodówce. Często robię z nich szybką sałatkę, gdy nie mam czasu na przygotowanie bardziej wymyślnej kolacji. Ta sałatka ma wiele wariacji. Czasem wystarczy zmienić kilka składników, aby otrzymać zupełnie inny smak.
Składniki na 2 porcje:
- 3 szkl. rukoli
- 150g pieczonej szynki lub innego mięsa
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- 0,5 opakowania sera camembert
- 2 łyżki posiekanej dymki
- 2 łyżki oliwy chilli
- kolorowy pieprz
Rukolę opłukujemy i osuszamy. Układamy w salaterce. Ser, mięso i pomidory kroimy w dużą kostkę i układamy na sałacie. Polewamy oliwą chilli, posypujemy dymką. Na koniec posypujemy sałatkę świeżo mielonym pieprzem.
Pycha sałatka, zdecydowanie moje smaki.
OdpowiedzUsuń