Pyszna propozycja na niedzielny podwieczorek. Kruche babeczki, które wręcz rozpływają się w ustach, aromatyczne truskawki i bita śmietana z czekoladą. Do tego kawa i.. czego chcieć więcej...
Składniki na ok.15 -20 babeczek ( w zależności od wielkości foremek):
- 150g mąki tortowej
- 75 g margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 15 g kakao
- 2 szkl. truskawek ( mogą być mrożone)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru pudru
- 350 ml śmietanki
- 2 paski czekolady deserowej
- 2 łyżki likieru baileys
- 1 szczypta soli
Mąkę, proszek i kakao przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól, margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz jajko. Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do zamrażarki na 15 minut ( do lodówki na 30-40 minut).
Foremki natłuszczamy. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki i wykładamy nimi foremki. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Upieczone babeczki odwracamy do góry nogami, stukamy w foremki i delikatnie je zdejmujemy.
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy 2 łyżkami cukru pudru i podgrzewamy w rondelku, aż się rozpadną. Mrożonych nie musimy kroić. Gdy masa truskawkowa będzie gotowa, odlewamy kilka łyżek soku truskawkowego i w osobnym naczyniu łączymy z mąką ziemniaczaną. Mieszamy szybko z masą, powinna zgęstnieć jak kisiel. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru. Dodajemy ostudzoną czekoladę. Otrzymamy krem stracciatella, który aromatyzujemy jeszcze baileysem. Likier delikatnie łączymy z kremem.
Do babeczek nakładamy po 2 łyżki kisielu truskawkowego. Przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy krem. Przyozdabiamy wg uznania.
Smacznego!
Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.
OdpowiedzUsuńSzczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:
www.nps-mix.pl/konkurs