A oto słodki drobiazg, który cieszy nie tylko oko, ale również podniebienie.
Wykonanie zajmie dosłownie chwilę. Pralinki są wspaniałe jako drobny słodki upominek.
Składniki:
- 100g śliwek suszonych bez pestek
- 100g masy marcepanowej
- kuwertura albo czekolada deserowa
Z masy marcepanowej urywamy małe kawałeczki i wkładamy je w śliwki, w miejsca po pestkach.
Rozpuszczamy kuwerturę albo czekoladę w kąpieli wodnej czyli kruszymy czekoladę do miski i wkładamy miskę do garnka z gotującą się wodą. Mieszamy rozpuszczoną czekoladę, aby rozpuścić grudki.
Wkładamy do miski śliwki, obtaczamy je w czekoladzie i wyciągamy widelcem. Odkładamy na paterę.
Paterę z pralinkami odstawiamy w chłodne miejsce, aby czekolada zastygła.
Czekoladowych uniesień!
Mniam, pyszności :)
OdpowiedzUsuń